Svårt att sluta röka?

Många är de som jag har mött, som röker och som så gärna skulle vilja sluta röka, men inte kan. Jag förstår dem så väl. Att röka innebär ju en trevlig paus och avbrott i deras liv. Även om vi andra kan tycka att det inte luktar särskilt gott, tycker väl de att det är jättegott. Hjärnan ger dem en belöning då den säger till resten av kroppen: det var bra, jag vill ha mer. Och så är man fast i nikotinträsket. Inte bara det, det är så många vanor förbundna med rökningen. Som tur är finns det lösning för dem som har svårt att sluta röka, men vill göra det. Det stavas elektriska cigaretter! Nu ska jag förklara varför.

Byta cigarett så du slipper gifterna

I en vanlig cigarett får du i dig cirka 4000 olika gifter. Allt det i en enda liten cigarett. I en elektrisk cigarett får du visserligen i dig nikotin, som den som röker vill ha, men det som är bra är att du inte behöver bryta vanan av att ha en cigarett i handen. För de flesta inbitna rökare är det just vanan som kan vara svårast att bryta. De börjar dagen med en cigarett, en kaffekopp och dagens tidning. Då det är dags för lunch blir det ofta en cigarett efter maten och efter middagen. Förutom det ger det rökaren en möjlighet att få en paus i vardagen. Tänk dig då att du inte behöver byta dina vanor, utan bara byter ut cigaretten till en mindre skadlig. Det är det som är hela meningen med de elektriska cigaretterna.

Elektriska cigaretter är som vattenpipor

Att röka elektriska cigaretter är inte lika farligt som det låter. De är egentligen inte elektriska. Istället för att tända dem med eld, drar man ett bloss på dem, då förångar den en vätska med nikotin, propylenglykol och glycerin som bildar en vattenånga. De finns att köpa på nätet, de finns också på en norsk site. Man får inte i sig de 4000 olika gifter som vanliga cigaretter innehåller. Sedan kan man fylla dem med annat än nikotin och trappa ned nikotinbehovet. Jag tycker i alla fall att det är ett bra sätt att sluta röka. Prova!

5 Aug 2017