Vad är TBE vaccin?

Du kanske undrar vad är tbe vaccin? Det är helt enkelt ett vaccin mot sjukdomen TBE, eller Tick-borne encephalitis som det även heter. Denna sjukdom smittas oftast via just fästingar. 

(TBE) är en human virusinfektionssjukdom som involverar centrala nervsystemet och som förekommer i många delar av Europa och Asien. Viruset överförs genom bett av infekterade fästingar, som finns i skogsmiljöer.

TBE visar sig oftast som en tvåfasig sjukdom. Den första fasen är förknippad med symtom som feber, trötthet, huvudvärk, muskelvärk och illamående. Den andra fasen involverar det neurologiska systemet med symtom på meningit (inflammation i membranet som omger hjärnan och ryggmärgen) och/eller encefalit (inflammation i hjärnan).

Liksom andra fästingburna infektionssjukdomar kan risken för TBE minskas genom att använda insektsmedel och skyddskläder för att förhindra fästingbett.  Vaccin finns tillgängligt i Sverige.

När och varför ska du ta vaccin mot TBE?

Om det är så att du bor, eller vistas i ett område där det finns mycket fästingar eller ute i naturen så kan det vara en god idé att vaccinera dig. Du bör göra det i god tid före fästingssäsongen. 

Säsongen för fästingar varar från tidigast mars till senast november. Dock är det vanligaste att man smittas under sommaren. 

Om du aldrig har vaccinerat dig mot TBE så börjar du med tre eller fyra doser under det första året. 

Den som är under 50 år brukar få tre doser under första året och sedan en fjärde dos, tre år efter den tredje dosen. Är du äldre än 50 så brukar du få 4 doser första året samt en femte dos, tre år efter den fjärde dosen.

18 Apr 2023