Man ska akta sig för att få högt blodtryck

Som äldre dam är det ju så att man mer och mer tänker på vissa hälsorisker. Något jag mer funderat över är detta med högt blodtryck. Jag har inte mätt det allt för många gånger och vill inte springa på vårdcentralen i tid och otid, men jag vill inte drabbas heller, och få en hemsk följdsjukdom eller en stroke. Jag har därför tänkt att jag ska köpa en egen blodtrycksmätare. Det gör det enklare att mäta höga blodtrycksnivåer, eller om de är för låga.

Det som är lurigt med högt blodtryck är att man inte känner av det själv, utan en blodtrycksmätare. Vissa upplever trötthet eller huvudvärk, men det är svårt att härleda det till själva blodtrycket. Det bästa är som sagt att mäta, på en vårdcentral, ett apotek eller hemma med egen mätare som jag tänker göra.

Vad beror högt blodtryck på?

Anledningen till högt blodtryck kan vara genetiskt men så kommer det ju även med en stigande ålder, som i mitt fall. Sedan kan de som har sjukdomar sedan innan, som diabetes få det. Sedan kan även den livsstil man har påverka. Genom att ändra sin livstil samt att ta medicin så kan man behandla högt blodtryck. Läste att man måste verkligen börja medicinera om trycket är över 180 mm Hg, så det är därför jag vill ha den kollen. det finns få biverkningar med medicinen dessutom så det är ju bra. Då är det så att man kan byta till annat om man råkar ut för det.

  

30 Dec 2017