Hur ska man tänka kring sparande som äldre?

Att spara pengar, det talas det en hel del om. Att man bör spara i en buffert, så väl som att spara extra för den kommande pensionen. Det man bör göra, det är att spara för sin ålder så att säga. Det finns ju lite olika behov beroende på hur gammal man är. Det som alla bör satsa på, oavsett ålder, är att spara med bra sparränta. På Crediwizz.com kan du läsa mer om att spara och investera. Livet har ju olika faser och det är olika saker man vill spara för. Som yngre kan det vara bostad och resor, eller annat. Som äldre har man ofta större möjlighet för att spara.

Hur du ska tänka efter din ålder

Om du börjar spara innan 30-års åldern så kan du försöka spara runt 10 % av det du tjänar. Det kan vara svårt i den här åldern, men lite är bättre än ingenting alls. I denna ålder är det bra att lägga fokus på  att bygga upp en ekonomisk buffert för oförutsedda utgifter. Ett riktmärke kan vara ungefär en till två månadslöner.

När du är mellan 30-45 så börjar det kanske vara svårare att spara, då det nu är många som bildar familj och har stora utgifter. Men försök bygga en buffert om du inte har en samt påbörja ett eget pensionssparande, förslagsvis på ett ISK-konto. Börja även spara till barnen.

Mellan 45-60 är en av de viktigaste sakerna att tänka på pensionen. Sedan 60 år och uppåt, då är det bra att tänka på hur pengarna ska användas. 

6 Mar 2021