Hur undviker man bråk vid arv?

När man blir äldre tänker man mer på det som ska komma, än det som har varit. En del av ens vänner och äldre släktingar går bort; en efter en. Det är lite sorgligt, ändå är det en del av livet. Det är lite märkligt att det är det enda vi vet med säkerhet; att vi alla ska dö en gång. Det har ännu inte hänt att någon har levt i evighet. Så, eftersom det är som det är, är det lika bra att se till att det blir så ba som möjligt efter ens bortgång. Jag menar, vad är det för idé att samla på kapital om det förorsakar bråk och tvister, och kanske gräl mellan syskon, eller släkten? Det tycker jag är så fel. Så pass fel, att jag tar upp det här i denna blogg. Vad kan man göra för att undvika en sådan sak? Ganska mycket, faktiskt. Här kommer några råd, från en blogg med information om juridik:

Så förhindrar du arvstvister – förmodligen

1. Ta kontakt med en jurist. Det bästa du kan göra är att ta kontakt med en jurist och berätta vad du vill och få information av hen.

2. Upprätta ett testamente. Med hjälp av en jurist kan du sedan skriva ett testamente. Juristen vet hur du ska formulera dig så att det blir så tydligt som möjligt. Juristen kan också presentera två vittnen som ska se dig skriva under det också.

3. Gör testamentet så rättvist det bara är möjligt. De flesta tvister om arv, brukar komma ur en känsla av att bli orättvist behandlad. Det kanske är en känsla som har funnits med en längre tid, kanske redan under barndomen. Att få ut sin "rätt till arvet" kan vara ett sätt att kompensera den känslan. För att det inte ska bli en tråkig arvstvist kan man försöka göra fördelningen av arvet så rättvist det bara är möjligt. Favorisera ingen. Har man gjort det hela sitt liv, är det dags att rätta till det i sitt testamente. Sedan är det bara att hoppas att de håller sams, efter sin bortgång.

21 Sep 2017